Nanotyčinky dokážu zvýšiť účinnosť solárnych panelov až 15%

Tím vedcov vo Vedeckom inštitúte technológie v Melbourne vyhlásil vývoj novej nanoštruktúry, ktorú nazývajú nanotyčinky – je to typ nanomateriálu, ktorý dokáže zvýšiť účinnosť fotovoltaických článkov zvýšením absorpcie svetla.

V článku, ktorý zverejnil časopis Science Advances, tím týchto vedcov opísal funkciu nového materiálu a jeho potenciálne použitie v praxi.

Pozitívne vlastnosti týchto nanotyčiniek sú v ich extrémne vysokom indexe lomu svetla – každá z tyčiniek funguje na povrchu ako vodič a vo vnútri ako izolant. Keď na tyčinku začne pôsobiť svetelné žiarenie, dopadajúce fotóny spôsobia osciláciu a zmenu koncentrácie elektrónov.

Každá nanotyčinka má veľmi tenký kovový povlak, ktorý slúži ako dielektrikum. Potom tieto tyčinky poskytujú skvelé vlastnosti pre absorpciu svetla, ale dokonca aj pre optické vlákna. Vedci vyhlasujú, že ich použitie môže zvýšiť množstvo absorpcie viditeľného aj ultrafialového svetla až o 15%.

Vedci pri rozhovoroch uviedli, že je to prvýkrát čo boli podobné nanotyčinky vôbec vyrobené, ale čo je možno ešte dôležitejšie je, že pre výrobu nie sú potrebné žiadne špeciálne metódy.

Zdroj: phys.org

[simppleboxshortcode]

0 komentárov

Leave a reply

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov stránky prepriemysel.sk je bez predchádzajúceho písomného súhlasu prepriemysel.sk porušením autorského zákona.

 Ochrana osobných údajov | O nás | Kontakt | Cenník

“.

Log in with your credentials

Forgot your details?