Záhadná samočistiaca textília

Všetko čo budete potrebovať na vyčistenie Vášho oblečenia alebo obrusu bude len chvíľa svetla. A to všetko vďaka tejto novej prevratnej nanotechnológii samočistiacich textílií.

Vedci na Univerzite v Melbourne vyvinuli lacný a efektívny spôsob ako vytvoriť nové špeciálne nanoštruktúry, ktoré sa dokážu sami zbavovať organických látok pri pôsobení svetla priamo na textíliu.

Táto textília sa dokáže sama vyčistiť aj od mastných fľakov a na to postačuje 6 minút pôsobenia slnečného svetla alebo dokonca aj umelého svetla zo žiarovky.

„Ešte je pred nami mnoho práce na vývoji tejto textílie pred tým ako úplne prestaneme používať práčky, ale máme solídny základ na ktorom stavať a verím, že dokážeme tento projekt dotiahnuť do úspešného konca.“ Povedal Dr. Rajesh Ramanathan

Princíp je taký, že keď sú tieto nanoštruktúry exponované na svetlo, dostávajú zdroj energie tzv. „horúce elektróny“, ktoré dokážu uvoľniť množstvo energie a tie odstránia z jej povrchu organické látky.

„Ďalší krok bude testovať tieto textílie s organickými zložkami, ktoré budú podstatné pre spotrebiteľov, aby sme zistili ako rýchlo a účinne sa dokážeme zbaviť fľakov napríklad od omáčky alebo vína.“

Zdroj: phys

[simppleboxshortcode]

0 komentárov

Leave a reply

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov stránky prepriemysel.sk je bez predchádzajúceho písomného súhlasu prepriemysel.sk porušením autorského zákona.

 Ochrana osobných údajov | O nás | Kontakt | Cenník

“.

Log in with your credentials

Forgot your details?